2009-10-05

Söndagens jakt

I går blev det premiär för mig, då det gäller rådjursjakt med hund!

Tanken var att jag skulle jaga i lördags, men min nacke satte stopp för det.. :( I går var inget idealiskt väder för jakt med hund. Tja eller ingen jakt alls kanske. Halvstorm och regn i mängder. Men det är väl då man ser vem som har det rätta intresset..

Vi var en liten tapper skara på 4 man och lika många hundar av lika många raser. Vi började med en mindre såt med en bayersk viltspårhund som numera jagar som kortdrivare. Det var troligen en tom såt, så när som på en älg som drevs ut av hunden.

Nästa såt gick jag med min, ngt jaktsugna madame. Hon skötte sig bra faktiskt. Sökte ut bra, tog upp och drev som buktade bra. Hon till och med släppte inom hygglig tid! Hon fick iaf fram rådjur till alla skyttar, men hela tiden lite på lite för långt av stånd.

Nästa såt blev med drever. Den var tyvärr tomt, alternativt så var det inte mycket spår att gå på i detta skitväder. Vi bytte till vår andra mark och tog en sväng med mitt odjur igen. Även då skötte hon sig och presenterade rådjur för skyttarna. Men hon var seg och det var inga långa drev.

Därefter skulle vi prova drevern på ett av djuren Dina hade jagat ut. På vägen ner till mitt pass så fick jag och K9 se ett rådjur som gick och betade på en åker. Det var en rejält liten kidde. Känndes lite galet att skjuta utan ngn hund var med, men jag gick rakt på den iaf och på 40 meter stod den kvar och jag sköt den och årets första rådjur var ett faktum.

Den var väldigt liten för att vara kidde i oktober och möjligen har den blivit av med geten på ngt sätt.

Drevern släpptes och aggerade precis som en drever. Snabbt drev och sen rakt ut och ville inte hem igen. :) Jag tror att hundstackarn var lite seg och inte riktigt orkade. Hunden hämtades sen och den var i princip helt slut.

Sista såten med kombinerad bayrare och tax. Ganska omg upptag av taxen, men drevet stals av bayraren. Buktade runt förbi en skytt och sedan til mig. Såg det var ett hondjur som smög ut i kanten på en åker och jag bytte till studsaren. Då jag ändrade skjutställning så trillade radion ut ur min ficka och öronmusslans kontakt slets ur radion. Givetvis så skulle ngn ropa just då, och rådjuret hoppade elegant bort och klarade sig- :)

Sammantaget en riktigt blöt och kall dag, men trevlig jakt och trevligt sällskap.

Föresten... har ju lagt en hel del bilder i tidigare inlägg de senaste dagarna, men det kommer mera!

3 kommentarer:

RW sa...

Trist att jag inte kunde närvara men kroppen sa stopp o jag är seg ännu. :-(
Härligt att höra att ni hade en bra dag trots vädret.

U.R sa...

RW
Det var...blött! Men det varrätt kul ändå. Jag har föresten sett ut en älgåt dig nu! :)

XJAKT sa...

Kul att det gick bra!

själv ser jag fram emot en riktigt bra drevjakt nu!