2010-06-22

Jakten i politiken Del 1 Vänsterpartiet

Jakten blir mer och mer en politisk fråga. Valet till hösten kommer att bli ganska avgörande om vår jakts framtid. Vi har under senaste mandatperioden haft en regering som faktiskt lyssnat till oss jägare! Mer än vad många tror kanske..

Då det nu stunda valtider så hade jag tänkt försöka redovisa lite vad JAG tror kommer att hända efter valet, med utgångspunkt i våra riksdagspartiers jaktliga uttalande.

Först ut på banan är Västerpartiet. Jakt och landsbygdsfrågor verkar inte vara något som är högts på dagordningen för dem. De prioriterar, på sitt eget sätt, jobb, sjuka och arbetslösa. Inget fel idet, men kanske inte på det sätt som min egen övertygelse säger.

Jakt i allmänhet är inget man direkt pratar om hos Vänsterpartiet. Det är ingen viktig fråga helt enkelt. Men man drar sig inte för att vinna billiga poäng genom att var emot regeringes rovdjurspolitik. En regelrätt missnöjes politik, helt enkelt.
I rovdjursfrågan så skriver man så här:

Hur ser ni på de stora rovdjuren?
Rovdjuren utgör en mycket viktig roll i upprätthållandet av ett tåligt och hållbart ekosystem varför vi fastslagit att de stora rovdjuren ska värnas. Rovdjursförvaltningen måste baseras på långsiktigt livskraftiga bestånd. Vänsterpartiet vill förbjuda fångst- och jaktredskap som orsakar onödigt lidande för djuret.

Vad tycker ni om den nya lagen om skydd för tamdjur?
Vi vill återinföra den gamla lydelsen som enbart omfattar skydd av tamdjur innanför hägn.

Vad tycker ni om jakt på varg?
Licensjakt ska inte införas på arter som inte har långsiktigt stabila bestånd. Vi anser därför att licensjakt måste dröja tills vargen uppnått livskraftiga nivåer.”

Med andra ord så kan vi med en rödgrön regering, med största sannolikhet glömma skyddsjakten på varg och lodjur. Glöm att få försvara dain tamdjur mot rovdjuren..

Vänsterpartiet har också svängt sig med sin okunnighet då det gäller årets genomförda vargjakt.
” Regeringen har sagt att vargjakten ska vara "begränsad och strikt kontrollerad". Menar miljöministern verkligen att den genomförda massjakten på varg där 12 000 jägare har getts tillstånd att skjuta av hela 10 % av vargstammen, och där överträdelser och skadeskjutningar har förekommit, har varit "begränsad och strikt kontrollerad"?” flummar deras talesperson i Miljöfrågor, Wiwi-Anne Johansson.
Jag tycker detta okunniga uttalande talar för sig självt..

Landsbygds frågor verkar inte vara något som man tar på allvar. Det pratas om utveckling av landsbygden, men inte några konkreta åtgärder för detta. Däremot vill man, genom de andra rödgröna, höja bensinskatten kraftigt! Och sedan har man mage att kalla en ökning av mil avdraget för resor till och från jobbet, som en tillräcklig kompensation för detta?? Så.. med andra ord ska landsbygden vara tvungna att betala för att åka till stan där man inte heller vill ha några bilar? Nej, för VP är det bara staden som gäller…

Så i dessa frågor ger jag VP en svag ETTA av FEM möjliga..

5 kommentarer:

magnus sa...

Detta ska bli en intressant följetong!
/Magnus

U.R sa...

Och jag vill poängtera att jag själv har nog redan bestämt vart min röst lutar, men det har inte enbart med jakten att göra.. :)

Inga M sa...

Den förra regeringens feghet när det gällde rovdjurspolitiken kan ha varit tungan på vågen i det förra valet. Man valde att falla undan för Miljöpartiet hela tiden och offra landsbygdsborna för att få MPs stöd i olika frågor. Med så jämnt mellan blocken så kan valet bli en rysare. Bra om Du sparar Din valanalys under en särskild kategori så kan jag länka sen när Du är färdig. Om du tycker det är ok.

magnus sa...

Jo, jag röstar inte heller bara med jakt i huvudet. Det finns annat som ska fungera i ett land med :)

Ser fram emot 3:an

nordjamten sa...

Oerhört intressant och detta uppskattas!