2010-08-10

Jakten i Politiken- Del 4 Folkpartiet

Då var man tillbaka efter semester från såväl jobb som blogg. Välförtjänt, men för kort som vanligt..
Valet närmar sig ganska snabbt nu och överallt är det debatter och granskningar. Svensk Jakt har under sista tiden kört en intervju serie med jagande politiker om deras syn på jaktens framtid i Sverige. Intressant, men ibland kanske lite väl tama intervjuer med alltför undanfallande svar..


Dagens koll på jaktpolitiken hamnade på Folkpartiet. Jakten och landsbygden är inte deras mest prioriterade områden. Vilket nog inte förvånar någon.. Men det finns en del saker jag blir lite brydd över.


Man betonar på flera ställen den biologiska mångfalden. Inget ont i det, jag själv ser det som något positivt, men vad jag blir lite fundersam över är t ex de arter som rödlistas. Detta är ett ganska trubbigt verktyg som inte alltid fungerar i praktiken. T ex Vargen, vårt kära trätoämne, bedöms att vara ”Starkt Hotad”. Jag är inte helt säker på att alla håller med om detta? Samma sak med lodjuret som anses vara ”Nära hotad”. För mig så är ett alltför hårt bokstavstolkande av rödlistade arter bli lite galet på lokal nivå. Alltså, jag är helt för att man ska värna de hotade arter som finns, men man måste även ha en lokal förankring i detta.


I övrigt är Folkpartiet ett ganska ointressant parti, jaktligt sett. Lite som Vänstern, men att en röst på Folkpartiet inte per automatik betyder en röst på Miljöpartiet.


En sak ska man ha i åtanke då det gäller Folkpartiets inställning till jakt och jägare. Det är att de genom åren har haft en hel del jaktfientliga motioner. Där är det främst ett namn som figurerar: Birgitta Ohlsson, numera Eu-minister.

Hon gjorde sig ett namn i djurrättskretsar som att motionera om allt som Djurens Rätt tyckte. Hon hade under 2005 ett antal motioner om att förbjuda utsättning av fågel för jakt, rovdjursjakt och förbjuda grytjakt. Dessa motioner verkar vara något som och kör ”copy and paste” sedan 2005, men dock utan framgång. Man kan ju fundera vad det kan betyda för oss jägare att ha henne som Eu-minister?

För övrigt har jag jagat en hel del. vildsvin, grävlingar och fågel. Mer om detta senare.. :)

Ps
Kolla även in Nordjämtens blogg och detta inlägg och dess kommentarer.. :)

3 kommentarer:

nordjamten sa...

"Nordjämtens boll".. :D ;)

U.R sa...

Men va fn då.. ;) Är man trött så är man.. :D Åtgärdat dårå!

Anonym sa...

Har för mig att Birgitta Ohlsson var ordförande i Djurens rätt tidigare eller iaf med i dess styrelse och därav copy paste förfarandet