2010-02-01

Tomma åsikter? Vart tog djurvännerna vägen?

Det är fortfarande rejält med snö och fortfarande riktigt kallt. Nu om någon gång är de vilda djuren beroende av att få hjälp.

Återigen läser man spaltmeter av insändare, ledare och artiklar om oss "onda" jägare. Och raden av anonyma inläggsskrivare bara växer. Allt som oftast har de som skriver texterna ovan väldigt mågna och starka åsikter om hur saker ska fungera. De har motargument och lösningar på det mesta.

Men är det bra höga bröstoner och ljudlig klaga eller finns det något konkret bakom deras omtaken om våra vilda djur? Eller är det så att man bara är mot allt vad jägare heter och använder de vilda djurens väl och ve som ett argument utan bakgrund?

Jag har skrivit om detta tidigare men det blir bara allt tydligare och mer och mer pinsamt med tanke på hur mediafloden växer..

Som lite exempel: Jag har pratat med 4 jägarkollegor om de nyligen genomförda rovdjursinventeringarna. På fyra olika platser i lander. Av de som deltog i dessa så var det till 100% jägare. Inte en enda av de tangentbordsbeväpande rovdjrusvännerna var på plats..

Ett annat exempel, I dessa kyliga och snörika dagar så undrar man hur mågna som lägger ner tid, energi och pengar på att utfodra de vilda djuren? Det finns kanske en och annan som gör en insats, men jag kan med stor sannolikhet säg att vi jägare är de som till största del bidrar till att de vilda djuren klara de värsta veckorna. För egen del så räknade jag fram att vi nu har utfodrat för ungefär 3000,- under januari. Ensilage, havrekross och vete till grisarna. Fällda aspar och sticklingar som planterats tidigare räknar jag däremot inte med..

Så varför gör vi jägare detta då? Om vi nu är de hjärtlösa typer som bara vill döda, så varför lägger vi ner tid, energi och pengar på sådant som inte resulterar i att vi dödar mera? Någon av de som skriker bakom sina skärmar, vill säkert hävda att vi bara utfodrar för att få mer djur att skjuta. Det är, som vanligt, en åsikt utan verklighetsförankring. Jag kan ju bara svara för mig själv, men vi utfodrar rådjuren och hararna främst för att de inte ska svälta ihjäl. Om de skulle resultera att de kanske blir skjutna under nästa års jakt, så är det absolut ingen medvetet mål.

Vidare så är det massor av småfåglar och andra djur som drar nytta av det vi utfodrar.

Personlingen tror jag mycket av det viltvårdsarbete som vi jägare lägger ner grundar sig i en respekt och intresse av naturen. Det är intressant att se rådjurens rangordning då de äter vid en foderplats. Det är också intressant att bakspåra ett lodjur och se hur de har jagat och och tagit sig fram genom skogen. Som naturintresserad så lär man sig hela tiden. För mig personligen är det också en frågan om att vara en del av naturen och inte en tangentknappande åsiktsmaskin utan någon förankring i det man skriker om.

Tyvärr har vi en mediabevakning som skiter i var man får sina åsikter och vad de grundar sig på.

Mina åsikter om jakt och vilda djur grundar sig på erfarenhet och att jag vet om effekterna.

Vad grundar du dina åsikter om jakt och vilda djur på? Hur tar du ansvar för dina åsikter?

6 kommentarer:

RW sa...

Jävla snö! Det är så mycket nu att jag inte kommer ut till matarna med bilen. Visst kan jag knalla ut med ett par spannar men risken är väl att jag får hjärtinfakt på köpet (1 km i 0,5m snö). Får nog tänka om till nästa år och sätta matarna närmare vägen. Hatar snööööööö!!!!
Bättre blev det inte av att vattenledningen frös natten mellan lör- & söndag. Tog tre timmar att tina upp. Får bygga nån form av värmeskåp men det har inte behövts på 30 år. Nån säger att vi inte haft såhär kallt sen 40-talet, det kan ju inte stämma, det är ju varmare väder vi ska få enl. klimatforskarna....

U.R sa...

Du har SÅ rätt! Är onekligen trött på snö och kyla! I söndags morgon hade vi -22 grader. Idag var det -1 grad.. får ju vara lite konstant iaf!

Skogswilden sa...

Håller med om det mycket märkliga debattläget. Jägarna beskrivs som otroligt oseriösa. Vet inte vart denna bild kommer från men det är oroande att annars seriösa journalister på t.ex. DN skriver totalt undermåliga artiklar och ledare i ämnet. Läs t.ex. Karin Bojs artikel om forskoningstjugan i söndagens DN (tror jag det var). Vart vill hon komma egentligen?

U.R sa...

Att kvällstidningarna aldrig varit seriösa är en sak, men att SvD och Dn även åkt ner med ruskig avsaknad av seriositet och källkritik är lite skrämmande. Men att det finns en övervägande del journalister som röstar på Vänstern och Miljöpartiet, samt sympatiserar med djurätts rörelsen speglar väl en del av deras sk artiklar..

RW sa...

Tja, det kanske är så att ni nu upptäckt att ingen dagstidningsjournalist är speciellt seriös eftersom ni nu är insatta i ämnet det skrivs om. Själv har jag konstaterat detta tidigare när det varit artiklar om sånt jag jobbar med i diverse tidningar.
Journalisternas främsta uppgift är att skapa artiklar som säljer tidningar, därefter är det att vinna priser så de kan få mer betalt och mer genomslag för sina kommande artiklar o s v i en evig spiral. Att skriva en helt neutral och faktabasserad artikel uppfyller inte ovanstående...

U.R sa...

RW,

Kan nog så vara, med en katalysator i form av valår och nyhetstorka.. :/