2011-01-07

Tips och tankar om utfodring av rådjur!

Denna vinter blir tuffaren än fjolårets! I alla fall för rådjuren i småland! Förr året var tufft, men året är värre!Detta beror nog främst på att snön kom så tidigt. Detta gjorde att rådjuren inte hunnit färdigt med att äta upp sig. Detta gör att vi jägare har ett stort ansvar i att vårda viltet. För egen del så har jag min käre far som manuell foderautomat. :) Då vildsvinen valde att rasera de tidigare foderborden så får han nu mata dem dagligen i stället.Vår utfodring ser väl ut enligt följande:Grunden är ensliage, som jag är gald att jag får hjälp att köra ut. Just nu så ligger vi på en rundbal på foderplats och månad.

Sedan kompleterar min far med havrekross, Renfor och ibland även skivade morötter. De har det rätt bra våra rådjur! Vi har även satt en ny saltsten på respektive foderplats, som även den verkar vara väl uppskattad!Vildsvinen verkar däremot valt andra vintervisten än våra marker denna vinter. Även om vi har två automater som står och matar framförallt hararna, med majs! :)Betor har jag inte kört ut några ännu, men får se om jag inte ska ta hem ngt ton bara för att prova.En annan sak som jag har insett denna vinter det är att man i tidigt skede även ska försöka skjuta bort svaga och unga djur fråmn foderplatserna. I möjligaste mån bör man undvika att skjuta direkt på foderplatsen, men i nödfall så är det kanske enda möjliga.En del blir ganska fundersamma och även upprörda då man säger att man ska skjuta rådjur nu. Så även jag till en början, men sen täntke jag till... Varför låta de svaga djuren ta foder och plats då de ändå inte kommer klarar sig? Bättre att ge de friska djuren en större möjlighet att klara sig! Jag vet flera som redan har skjutit kiddar som väger knappt tio kilo levande och där har man en skyldighet som jägare att förkorta deras lidande!Nu ska jag ta lite helg och fixa til en dator till sonen och i morgon blir det älgjakt. Det är läge att rädda lite tallplator från att bli älgmat.Vet i tusan om jag inte ska klura ut lite nya mål o planer för viltvården till denna vår... :)

1 kommentar:

Anders sa...

Det ser bra ut hos dig :) hoppas att det är många som hjälper viltet nu i vinter. Det där med att skjuta bort rådjur nu har jag inte tänkt på men det ligger något i vad du skriver.