2009-03-31

Tomat?

I dag fick jag iaf frågan om jag tänkt på vad den här bloggen heter: Jak Tomat.. !

Ok, finns ju en del tomater, men det var absolut inte någon speciellt köldtålig tomat från Nepal jag hade i åtanke.. ;)

Har en sjuk son hemma idag.. Frun var hemma från jobbet och i morgon har vi barnvakt. Han hostar som bara den och har haft feber och troligen lite allergisläng också, den stackarn..

Så nu sover hundarna ute och jag dammsuger som en furie och städar mest hela dagen efter jobbet. Lite tur i oturen vi inte har en valpkull här hemma till på köpet! Piggnar han inte till så drar jag till mina föräldrar och stannar där med honom ngn dag, och ser om det hjälper.

Föresten.. Grattis till jobbet K9! Kul som fn!

Och i övrigt så blir det ett allvarligt aprilskämt för Danmark i morgon, även om inte många som egentligen bryr sig eller ens är insatta.. ;)

2009-03-30

Nyheter och åtellampa

Ok, har roddat om lite i bloggen. Har bla lagt till lite nyheter från Svenska Jägareförbundet. Ett rätt bra sätt att hålla koll på vad som hänt i nyhetsväg.

Jag har även gjort en snabb studie av de två lampor jag satte upp i går. Rusta lampan ger ruskigt lite ljus. Ok, den hade bara laddats 5-6 timmar och det tar nog några dagar till för de ska funka.

Haraldnyborg lampan gav ett jäkla ljus! Riktigt bra faktiskt; och möjligen för ljust till och med. Den sitter nu på hundhuset för vidare utredning.. ;) Den stora nackdelen med den lampan är att lampan har rörelsevakt och lyser i ca 45sek-1 minut. Men är man bara vaken ska det nog funka.

I går satt jag och fixade lite kartor i datorn. Denna sidan kan rekomenderas: LST Sen abra välja län och kommun och börja zomma in. :)

Det jag gör är att kopiar och lägger över i word. Sen använder jag ritverktyget för att märka ut pass, gränser osv. Just nu har jag tagit fram en plan över saltstenar, foderautomater, rävåtlar etc.

Snackade även med min kumpan och adept som ska hjälpa till med mina ankor också. Han var helt med på idén och vi sa vi ska ta ngn dag och såga ner lite träd ner i vattnet för att ge dem lite mer skydd.

Har ju två marker med 5km mellan. Kom fram till i går att jag ska göra iordning en rävåtel på varje ställe också. På den ena marken har jag en koja i lagården. Den andra så kan jag sitta på övervåningen i huset, även om det inte är optimalt då det går djur på bete där på hösten/sommaren. Funderar på att stena ner lite godsaker under den tiden så kanske de drar ngn räv iaf.

Sen ska ju båda huset förses med ytterbelysning i syfte att förhindra inbrott också.

2009-03-29

Åtelbelysning igen!

Jaha.. då har jag varit och trillat på lite mer solcellslampor som ska provas! :)

Nu har jag ett par olika sorter och borde nog snart komma med det slutgiltiga testet av åtelbelysning med solceller för under 400.- :)

Då jag just nu inte ägnar mig åt att vaka gris i någon större omfattning så kommer jag bara se till funktionen, priset och sen se om jag kan få till lite bilder hur de lyser. Men foto i mörker är ju inte det enkla.. :/

Idag så är jag inne på de riktigt lågpris varianterna. :)
Först en Rusta variant som jag satt på åteln jag har hemma. Antar att en lampa är lite fattigt och att även solcellen inte kanske räcker till de korta vinterdagarna, men jag ska prova iaf.


för 69,- så ahr ju tom en smålänning råd at prova! :)


Nästa variant är från HaraldNyborg. Verkar riktigt vettig i konstruktionen. Är en LED strålkastare med solcell. och rörelsevakt. Enkelt och montera i träd, stolpar med ett enkel stolpfäste.
Kostar runt 250,- och den sitter just nu monterad på hundgården för att se hur den lyser. :)




Lördagens äventyr!

Ok, dags att avslöja gårdagens syselsättning., dvs avskjutnign i hjorthägn. Som jag skrev, inte direkt jaktrelaterat, men spännade! Ett roligt sätt att tillbringa en lördag i mars i alla fall..
Har en del filmer också, men måste redigera dem och har inte hittat ett bra sätt ännu.. :)
Jag sköt iaf två spetsar och de två nedan.

2009-03-26

Cliffhanger..

Ok, lite mer cliffhanger till helgen då... :)

Har jag tur får jag hem en foderspridare till helgen. Och har jag änu mera tur får jag även hem mitt nya åtelbelysningsprojekt. :)

Och även utan tur så vet jag att jag ska bloda ner mig en del på lördag. Och med tur så får jag även skjuta en del också. Iofs.. bara ett tiotal som ska skjutas och vi är ju säkert minst tre om det hela så har man osis får jag inte panga alls.

Men då ska jag iaf filma och fota en del.. Kanske tom blir lite trofeér hem till sonen.. :)

2009-03-25

Vinter igen??

Men va tusan! Ska ju vara vår nu! Var -15 när jag steg upp idag och det är inget som det ska var så här års!

Jag ser ingen nytta med snö och kyla när man ändå itne kan ha nytta av snön i skogen. Och ingen måne är det heller.. Synd att jag har åteln här hemma lite för synligt för alla och en var, så jag inte kan sätta dit en lampa.

Nu har jag ev fått tag i havre för 1:-/kg. Så nu kommer det bli havre i alla spridare framöver. Tanken är att bara sprida något kilo om dagen, men lite kompletering med att min far åker ut med oregebundna mellan rum och häller ut en hink masjs.

Mina ankplaner kommer nog involvera en dräng också.. ;) Han är ju inte mer än 14-15 men jagar ungefär lika mycke som jag gjorde i den åldern. Då han har 200m till där ankorna ska ut så är han ju den självklare skötare av dem!

Nähä.. dags att fnula ut hundarna i kylan..

2009-03-24

Åtelbelysning-> Ny lampa

Ok, jag har inte hunnit prova Jula lampan fullt ut ännu, men har hittat en ny variant jag ska prova hemma nu.


Så här ser nästa variant ut jag ska prova. IP44 klassad och med ljussensor och solcells laddare.
Fördelen är att det är 3 lampor som kan spridas ut på lämpliga ställen.

Och eftersom jag sä smålänning så är det ju även till en rimlig peng. Ca 300 spänn så har jag den hemma, vilket är lite skillnad på övriga lampor som säljs idag. :)

Återkommer även här med rapport.. :) Någon gång.

Tillägg
Tydligen finns det lite rättvisa och lycka i världen..
Jag fick ett samtal om ett lite jaktrelaterat uppdrag till helgen. :) Måste bara köpa mer ammo tills dess.. ;)

Utlovar bilder, film och full dokumentation.

2009-03-23

Mera viltvårdsplaner

Kom fram till att jag har mer jag ska göra i fråga om viltvård... :)

Dels så slog det mig att min ekonomi inte direkt tillåter alla mina planer med en gång.
Jag får helt sonika revidera min plan och helt enkelt datummärka vissa saker, alternativt se till att min far handlar ihop en del.

Får ju lägga till en sak på listan, som iofs är en chansning.

Upp med en fodertunna för änder vid en av sjöarna på min fars mark. Här finns två problem.
Dels ligger sjön till hälften på vår mark och dels så Är det ganska sporadiskt med ankor. :/
så planen är väl att se om kusinen ska ha några ankor i år och då köpa ett tiotal av honom framåt juni/juli och börja mata då. Och helt enkelt hålla käft om det till de som har andra halvan av sjön. Även om jag är ganska säker på att deras jakt inskränker sig till älgjakten. ;)
Men ovan projekt blir alltså framåt sommaren.

Så månadsplanen blir enligt nedan:

April
Upp med 4 saltstenar och få klart de tre foderautoamterna för grisarna.
Få upp tornet vid en av åtlarna. (Det står ju redan klart! )
Minst 2 lockplatser kamoflerad och klar.

Maj
Bygga in två av tornen vid foderautomaterna.
Minst två nya pass klara.

Juni
Ev sätta ut änderna och en fodertunna till dem.
Ska även bygga minst två torn till.

Juli
Röja samtliga pass, då det med säker het vuxit upp som fn. Börja åtla in i grävlingsfällan.
Fixa klart åtebelysing på de två kvarvarande åtlarna.
Augusti
Gå över alla gryt och ägna något helg åt att gräva efter grävling.

Så får det bli till en början i alla fall.. :)

Rapporter kommer med mina framsteg och motgångar..

Nu ska jag beställa en spridare till. :)

2009-03-22

Viltvårsplaner

Jaha.. jaktlig lågsäsong.. :/ Vad gör man då?

Jo, man planerar inför hösten! Mina planer ser ut som följer:

Ska flytta en foderautomat , bygga nyställning och bygga in ett torn och hoppas att grisarna hittar dit. Och som jag brukar så ska jag upp med en saltsten där samt två fågelholkar. :)

Ska även flytta ännu en automat och sätta den där vi bara haft en fodertunna tidigare. Ska dit med en ny saltsten också. ÄVen denna behöver en ny ställning.

Sen ska jag upp med ett torn där jag nu har matat i snart ett år. Tornet står klar och ska bara flyttas ut och byggas in. Även här ska det dit en ny saltsten. Också här ska det byggas ny ställning då grisarna demolerat den gamla. :(

Sen har jag ett antal pass som jag ska göra iordning. Det ena ska få en saltsten samt en lastpall att sitta på, med skjutstöd och maskering.

Har även planer på att börjar reka ut ett antal rävlocksplatser och bygga gömslen till dessa...

Och nu har jag ju en son som är väldigt taggad och hjälpa till. :) Även om en 4,5åring kan ha vissa brister i tålamod. :)

Måst eju köpa en spridare till.. :/ Svider hos en smålänning.. Det blir nog en digital variant med vanliga AA batterier. Kostar inte så mycket och man måste ju prova lite av varje.. :)

Det där med grytjakt

Att jaga i gryt är ju något som tydligen väcker känslor hos en hel del som inte jagar.

För att förtydliga så var detta en skadad räv. Totalt så ägnade vi oss 3 timmar åt att spåra och försöka få tag i den ovan jord, innan den gick i gryt. Där efter så var vi 4 man och en hund som ägnade oss 6 timmar åt att komma åt den här räven. Vi gjorde 4 nedslag där vi var nere runt 180 cm varje gång. Det största hålet var 70x150 och räven sköts ungefär 3-3,5 m ner.

Undra om de som ansvara för trafikeftersöken, dvs polisen, hade gjort samma jobb?

2009-03-21

Grytfilm

Ok, en ganska ointresant film när Foxterriern Herr Äckelberg jobbar som fn med en skadad räv.. :)


Long time no see..

Har varit ruskigt dålig på att skriva ngt här.

Har iofs inte hänt så mycket, men jag har fn inte haft motivationen just nu. Har en del texter som jag ska lägga ut, men nu kanske de ska publiceras på annat håll så jag väntar lite.
Grävning efter räven nedan...
Död räv efter en lååångt eftersök..
Räven jag sköt på lock tidigare..





Men ha förtröstan.. det kommer mera.. ;)