2010-05-17

Bäverrapport!Jorå, vädret blev precis som utlovat! 100% molninghet! :)
Långsam färd norr över på grund av snöfall de sista 20 milen, men äntligen framme så fick vi börja med att pulsa de 800-900 metrarna till jaktstugan. Ibland höll snön och ibland åkte man igenom ner till skrevet.. Det var en ganska kämpig tur då all packnings skulle med.

Snöigt värre!

Väl uppe så slocknade jag och Erik och RE tog en rek runda.

Framåt 14 tiden pulsade vi ner igen för att ta oss till våra kollegor från fjollträsk som också skulle prova lyckan efter bävrarna. Där fixade vi käk och snackade skit fram tills kvällningen.

RE hamnade på pass mot bron och jag tog med Erik en bit längre upp i ån för att se hur det såg ut där. Vi verkade ha lite tur och även om vi valde närmaste vägen mellan asfalten och ån så hamnade vi helrätt!Då vi kom fram hade vi redan en bäver utanför en av de två hyddor som fanns där vi satt. Denne smög undan och vi tog plats en bit ifrån varandra och efter någon kvart kom den ut igen och simamde mot Erik. Den klev upp, vad jag trodde rakt framför honom och jag svor nästan högt att han inte sköt. Det visade sig att han itne satt där jag trodde utan där jag hade sagt han skulle sitta. :)

Bävern simmade iaf runt och fram och tillbaka utan att han kom åt den. Även jag hade en bäver framme hos mig (kommer film på det) men avstod då jag tänkte Erik skulle få skjuta.

Denna kväll klarade sig de stora råttorna iaf.

Morgonen efter så var Re och Erik på plats där vi hade sett dessa två bävrar. Tyvärr så varsnade bävrarna dem innan de kom fram och det blev resultatlöst även denna gång.

Efter mer pulsande upp och ner till stugan, så blev fredagskvällen ett nytt försök för Erik och mig på våra två bäverantagonister.

Denna gången visste vi lite mer var vi skulle sitta. Det tog nog bara någon timme innan kvällen innan upprepade sig. En bäver dök ut och simmade uppåt Erik till. Efter en del trixande och klvande upp och ner så kom den tillbaka och kröp upp, bara 5 meter från hyddan på en strandbrink. Jag hade perfekt läge på den bävern! 50 meter, sittandes med benstöd. Kunde inte bli enklare, men jag hade tänkt att Erik skulle skjuta så jag väntade och skicakde ett sms att jag hade läge och frågade om jag skulle skjuta... Inget svar..

"hörru" skrev jag och hann knappt trycka klart innan det small hos Erik och hans första bäver var ett faktum. :)
Problem två blev nu att fånga in bävern i strömmen. Fram med ett metspö som Herr RE påpassligt tagit med. Men tyvärr nådde vi den inte.. men som tur var svängde ån en del och då jag efter att blivit rejält genomblöt hade hoppat och klafsat mig över två bäckar så lyckades jag fästa trekroken i bävern och bärga den!
Det var en hyggligt nöjd skytt som tog bävern och satte sig på pass igen! Grattis Erik! Film även på denna bäver kommer senare!
Vi bestämde oss för att tjura kvar en stund och det tog knappt en kvart på plats, innan ännu en bäver klev upp på exakt samma ställe. Och som den uppmärksamme läsaren noterat så var det ett kanonläge för mig! 50 meter, sittande med benstöden på bössan.. Bara vänta på en bredsidan och lägga punkten i huvudet på bävern.

Erik blev nog lite brun i brallan då det small för han hade inte sett bävern innan och den satt inte uppe många sekunder innan det small!
Men tyvärr uppförde sig denna bäver som det ibland blir efter en hvudträff; den for runt som fn och snurrade och snurrade och givetvis ner i vattnet. Då jag tidigare faktiskt lyckats få still på sådan bävrar så fick den en smällt till, men lyckades precis glida ner i vattnet.

Så då var det fram med spöt igen och försöka följa den, men den drev allt snabbare och snabbare och blev allt lägre i vattnet. Till slut försvann den under ytan och trots ett letande i strömmen och långt ner i ån så hittade vi den inte. Surt som fn! Den enda tröst är att den i alla fall var död. Värre hade varit att haft en skadad bäver att leta efter!

Även våra vänner från Fjollträsk hade sett en del bäver och de senaste jag hörde var att D sköt ännu en bäver på samma ställe som Erik och jag!
Då var det ännu svårare att bärga den, då vattnet stigt en dryg meter efter allt regn och värme!


Snö och bävergnag!


2 kommentarer:

Asle sa...

Grattis med bäver. Slitsom tur men mye action. ble årets förste bad også:)

Anders sa...

Grattis till bävern och en lyckad jakt resa, Skulle va roligt att prova på bäver jakt någon gång.