2008-12-18

Eftersök igen..

Ännu en jakt dag de senaste veckorna..

Vi ahde fått en hel del snö. Hos min far var det ungefär 30cm och ngn minusgrad. Underbart jaktväder iaf.

Vi skulle en sväng till min fasters man och motionera deras vilda djur. Trevliga marker med en del grisar också och ingen som jagat med hund sen jag var där sist för ett år sen ungefär.

Det är rätt bra med rådjur så förutsättningarna var ganska goda.

Nu var det bara två passkyttar, min far och min fasters man. Jag hade ju nämnt att jag var rätt sugen på att få en gris till skjuten för Dina så kulvapen var att föredra.

Direkt i första såten så hittar jag spår efter 4-5 halvstora grisar . Riktigt skoj och jag fick ett stort smil i hela ansiktet. På med Dina och sen vänta. De låg inte så långt bort men verkade tjura rätt hårt och Dina var som vanligt lite försiktig. Så jag smög in i plantering där hon jobbade på.

De hade ju krupit in under ett par granar som låg i ett strombröt och Dina hoppade runt lite överallt där. Men när jag kom så insåg de sitt misstag. Sin vana trogen smet de ut på baksidan så ingen chans att skjuta. Blev ett ganska klockrent hetsigt drev rakt mot min fasters man.. så även förbi honom och rakt ut. Dina var tillbaka redan efter 3-4 min.. :/

Givetvis hade han haft grisarna på 30-40 m och enbart haft hagelbössa.. Tyckte tom att Dina glodde lite surt på honom..

Tillbaka och börja om. Fick ett upptag på rådjur.. två djur passerade min fasters man och rakt upp mot min far som saluterade det då ensamma rådjuret. Jag bad honom koppla henne, men det var ingen idé att ens försöka.

Hon körde iaf vidare, men snön gjorde att ljudet förvann väldigt snabbt. Så upp på skottplatsen och kolla i snön. Var hyggligt nära, 20-25 m lite risigt, men ingen fara men en hel del blod.. Spårade för hand och kontrollerade det var det djuret Dina var efter. Var blod hela vägen. Alla benen var med.. dvs 7 meters skutt i snön.

Det var bara att vänta och sen spåra i fatt. Tog nog en timme innan Dina var tillbaka.

Då det var ganska enkelt att spåra valde jag att gå utan hund. Det hade gått ganska fort igenom skogen, men till slut hade rådjuret lurat hunde genom att hoppa rakt mellan två legor efter rådjur. Snön berättade att Dina nog antagligen sett dessa rådjur för hon hade vinklat och kastat sig rakt ut för en brant efter dem.

Så hon hade helt enkelt bytt djur, den lilla pucko hunden. :/ Så nu fick jag helt enkelt spåra vidare "för hand".

Dina hade släppt efter ungefär en km, enligt GPSen. Efter ytterligare 500-600m så hade rådjuret saktat ner och vikit av in i en lite tätare plantering. Tyvärr innne på grannmarken.. Men nu är det en ruskigt bra granne som min far jagar hare med. Och som inte har något intresse av rådjur heller. Så det var bara knalla vidare och om vi hittade rådjuret så var det helt ok att jaga vidare på hans marker om vi ville! :D Det är en bra jaktgranne!

Knallade in i planteringen ovh ställde jag flaggsäkringen rakt upp och var beredd. Såg först att det lagt sig lite, och knallat vidare.. Och dpå jag lyfte blicken lite så jag att rådjuret stod upp och skulle iväg 15m fram. Så upp med rödpunkten i framvagnen och skjuta.

Även om det var lite snabbt och lite dumt läge så fick jag in en 9.3 kula i bogen och ut i stickhålet.

Såg på GPSen att rådjuret hade gått ungefär 1800meter från första skottet. Och då vi flådde den lilla bocken så räknade vi till 17 hagel i rådjuret. Två i bakänden, som nog var randhagel men resten satt i bogen, bakom bogen och i halsen..

Så trots lite strul med hunden och tack vare snön så Fick vi rätt även på detta rådjur.

Min far var väldigt tacksam! :)

3 kommentarer:

XJAKT sa...

Titta Titta!
Ännu en användare av denna ypperliga kaliber!
Är det 9,3x57 eller 9,3x62?
Eller är det rent av 9,3x74R?

UR sa...

Hehe.. Det är av den ypperliga kalibern 9.3x57. En väldigt modifierad gammal Hva. Numera ombyggd till oigenkänlighet.. Men hua vilken mysig liten bössa! Och levererar en helt klart godkänd hälsning til såväl älgar, rådjur och vildsvin.

Fredrik sa...

Ibland kan man undra om grisarna vet om vilka passkyttar som sitter med hagel?!
Har även hänt oss. :(
Bra skrivet och kul att ni hittade djuret efter en sån språngmarsch! :)