2010-01-05

Okunnighet och trångsynthet

Årets vargjakt blev nog mer än vad många hade trott. Det var ingen hemlighet att det skulle jagas varg och hur regelverket såg ut. Men tydligen så valde flertalet organisationer som var emot detta att vänta tills sensationsmedias nyhetstorka slog till i mellandagarna.

Dessa väljer att piska upp en stämning om att det skulle vara vi jägare självvådligt beslutat att skjuta vargar. HALLÅ?!? Vilken planet kommer dessa i från?

Beslutat är fattat av regeringen och Natürvårdsverket är de som tagit fram underlaget. från forskare osv.

Att då ge sig på jägarna som helt enketl exekverar belsutet är för mig helt befängt. Är det lika accepterat att ge sig på den lokala skattemyndigheten då jag vore emot inkomstskatten?

Det finns de som kallar jägare för mördare och allt annat trams som jag inte bryr mig om. Det säger mer om dem än om oss jägare. Jag har då aldrig sett så många som skriver att de ska mörda folk, skjuta jägare osv. Det är skrämmade! Återigen, det säger mer om de som skriker än om oss jägare.

Det finns en stor okunnighet hos många om såväl jakten och kanske i synnerhet vargjakten, mycket på grund av media.

1. Det är inte vi JÄGARE som beslutat att skjuta 27 vargar.
2. Det var INTE 12 000 jägare som var och jagade varg. Däremot finns det 12 000 jägare som är registerade för att få jaga varg.
3.Det var ingen jakt från motorfordon. Varken helikopter eller snöskoter.
4. Det vargar som påsköts eller bommades räknades direkt av tilldelningen och måste således ha en tjänsteman från Naturvårdsverket som på plats bedömer om den är frisk eller skadad.
5. Jaktledarna var skyldiga att DIREKT meddela via telefon om en varg påskjutits. De har även skyldighet att varje timme kontrollera ev påskjutningar hos andra lag. Jägareförbundet förslog en snabbare kontrollmetod med SMS till samtliga jaktledare, men detta avslogs.

Det jag själv inte har förstålse för är antalet bomskott! Det är katastrofalt och där måste man deffinitivt skärpa sig! Jag tror det var många ute som inte varken hade kunskap eller erfarenhet och det krävs en bättre självinsikt och ett bättre regelverk.

I övrigt är jag fortfarande övertygad om att årets vargjakt kommer att bli räddningen får våra vargar.

3 kommentarer:

Kvistabo´n. sa...

Bra skrivit. De är nästan så att man skull kunna anmäla SVT för osaklighet i frågan. Jag tror inte att någon vet hur många som var ute och jagade varg. Jag själv var registrerad, men va inte ute och jagade.... / Danne.

perran sa...

Det är bara o hålla med mycket bra skrivit.

L-Å Arvidsson sa...

Jag själv som jagar i områden där varg finns, har slutat att argumentera mot okunnigheten som många hävdar att det är riktigheten.
Det finns så många undanflykter och förnekanden över egen bristfällighet, och de personerna lyssnar inte vad expertisen inom området har för kunskaper.
(Det var säkerligen tio år sedan jag gick på en varm älg, slagen av varg, men då fick jag brott att koppla hunden och avbryta jakten.)