2010-12-23

Veterinärer och vargar

Jo, Dina är tillbaka på djursjukhuset. Igen. hon började kräkas igen i förgår. Men då hade hon ändå fått i sig mat i dryga 48 timmar. Nu ligger hon i Växjö i alla fall.. Men jag blir lite fundersam på dessa veterinärer.. Hur tänker de egentligen? Måste man verklgien göra precis ALLA tillgängliga tester och kontroller, bara i fall att..? Eller är det så att de inte vet vad det gör? Blri det för svårt då det är frågan om något annat än en bruten kli eller skabb i öronen på en katt?

Jag har rätt bra förtroende för veterinärer, men möjligen borde de lyssna lite mer på djurägarna som faktiskt vet något om sina djur? Nu har iaf Dinas inflamation i bukspotskörteln lagt sig.. eller proverna ser normala ut iaf. Men hon ska ändå äta dietfoder i ngn månad.. ?

Nu så skulle de köra ngn kontrastvätska och kolla så det inte satt något i magen. Även om hon är röntgad två gånger och ett ultraljud. Men de vet nog bäst?

Jaha.. och såndär jul ska det visst vara nu också. Nu har ju iofs alla mina pengar gått till sjuka hundar, så min jakto hundkassa är tom, så det blir inget kul julklapp till mig jsälv i går. Hoppas på tomten, då jag själv i alla fall anser mig varit ruskgit snäll!

Å så det där med vargar.. En knapp månad kvar tills jakten börjar och hoten och debattinläggen står som spön i backen. Såg att min vän Konsultenten redan har det ganska hett om öronen. Men det är en ruskigt skarp, sansad och verbal herre, så han klarar sig nog.

Däremot så är det skrämmande att man ska behöva ta emot dödshot för att man anser att jakt är en del i en viltförvaltning! Jag har fått ett par hot genom denna blogg och enbart då jag skrivit om vargar och vargjakt. Vem är farligast? Den som jagar varg eller den som hotar att döda andra människor?

Begriper mig inte riktigt på de jägare som nu manifesterar om att man ska vägra vargjakten. Kan väl säga att jag förstår, men jag har ingen förståelse. Syfte ska tydligen vara att de anser att bara skjuta 6 vargar i Dalarna är för lite, så då ska de manifestar detta genom att inte jaga alls. Men om man nu vägrar minska stammen, har man då inte försuttit sin chans att klaga på vargstammen? Jag jagar själv älg i dalarna, men vi har inga problem med vargarna där. Än så länge...

Finns de som även säger att det är ju statens vargar så de får fan jaga dem själva. Personligen ser jag så lite inblandning av staten som möjligt förutom att jag är intresserad av jakt i alla dess former.

Sen får jag inte ihop matematiken hos dessa vargjaktsvägrare. Säg man har 20vargar... och så skjuter man 5 stycken. Då bör man ha 15 kvar, eller hur? Men om man väljer att inte skjuta någon, då bör man ju ha 20st kvar?

Vad jag har förstått så äter en varg i snitt 2kg föda på ett dygn. 20 vargar bör då käka upp dryg 14,5 ton på ett år. Men 15 vargar sätter då i sig ca 11 ton per år. Med andra ord så är det ca 25 älgkalvar som klarar livet om man skjuter 5 vargar. I teorin.. Så varför itne ta den chans som finns?

Jag är ganska säker på att uppmaningen att vägra jaga varg kommer slå tillbaka på oss jägare. I ansiktet! Men det är vad JAG tror och var och en får handla efter sin övertygelse.

Själv kommer jag jaga varg den 15e i alla fall. Och om nu någon ska hota mig till livet för att jag ska jaga, så undaber jag mig vänligt men bestämt all sådan uppvaktning.

Men God Jul i alla fall?

2 kommentarer:

annobert sa...

God Jul!

Du kan ha Iller ett tag ifall d går alldeles åt pipan med Disa...

Jobbade som ett djur i fjol med att arrangera vargjakten, 180 man i -30. 3 vargar som avlivades snyggt, snabbt och utan någon som helst stress.

Duktiga tåliga jägare. Mordhot förekom efteråt, jag anmälde alla.

Sedan i våras lämnade jag ifrån mig uppgiften som rovdjursansvarig ochh i år är det beslutat att bojkotta jakten.

Personligen tror jag inte på bojkott så... Vi har kämpat länge och hårt för att ens få jakt och jag var faktiskt förvånad att vi fick i år igen efter all debatt i fjol.

Jag tänker VILTVÅRD och där finns ingen politik. Vargjakten syftar till att reglera viltet, göra jakten med löshund möjlig och på köpet få lite skuggare vargar. Att bojkotta kommer dra ut ännu mer på tiden; tiden det dröjer tills vi kan jaga normalt igen.

Risken är stor att detta är vad länsstyrelsen väntat på; en bojkott. Att d väljer att ta bort jakten till 2012.

Har vi kommit så här längt, så är d bara att ligga i.

Ett av våra revir har 14 vargar,,, Det är ett av tre som överlappar här...

annobert sa...

menar givetvis DINA!!!