2009-04-07

Åtelbelysning-Sammanställning

Dags för en liten sammanställning av
de åtellampor jag har provat än så länge

Jula- lampan, 269,- Köpt direkt på varuhus
En solcells spotlight med LED-strålkastare, rörelsevakt och skymningsrelä. Lättmonterad och enkelt att få tag i. Bra ljus, möjligen lite väl ljust, men funkar bra. Problemet är att den är svår att ställa in hur länge den ska lysa. Nackdelen är att den inte är IP-klassad över huvudtaget. Den går att köra med vanliga AA batterier, men dessa byts på lampan, vilket kanske inte är helt smidigt
Harald Nyborg lampan, 259,- Köpt direkt på varuhus
Solcells lampa, med rörelsevakt och skymningsrelä. Bra ljus, även här nästan för bra. Enkla stolpfästen som gör den lätt att flytta och montera. Även lång sladd mellan laddare och lampa. Nackdelen är att den lyser i ungefär en minut och detta är inte ställbart. Är för övrigt IP-klassad, men med en stor nackdel, Lampan kan inte bytas om den går sönder. Även denna går att köra med vanliga AA-batterier, enligt uppgift. Den verkar däremot inte finnas kvar i deras sortiment just nu i alla fall.
Rusta-Lampor, 69,- st köpt på varuhuset.
En liten billig historia som levereras med ett spjutfäste som ska ställas på marken. Rekommenderas itne då jag är ganska övertygad om att en nyfiken nasse ganska snart demolerar dem. Det är en liten solcells ”spotlight” med skymningsrelä som tänds ganska tidigt och lyser tills den tar slut. Jag har använt 2 lampor, men den ger ganska klent ljus så 3 lampor kanske är lämpligare. Den ger en ganska smal ljusbild och kräver lite inpassning för det ska funka. Jag ska skaffa så jag har tre lampor som monteras på spridarens ställning för att lysa upp varsin sida om den. Vet inte hur väderkänsliga de är.
Conrad lampan, 310.- Inkl frakt, beställd på nätet.
En solcellslampa med skymningsrelä, som tänds tidigt och lyser så länge den har laddning. Består av tre mindre lampor, med individuella kablar och en större solcellspanel. Lite för korta sladdar, för min användning. Ger bra ljus, men bara ngt bättre än rusta lamporna. Lyser i ca 8 timmar vid full laddning. IP-klassad och ska funkar utomhus. Denna bör funka riktigt bra i praktiken och är nu bara provmonterad hemma. Laddar bra och strular det kan man byta batterier på solcellspanelen.

Nu har jag bara testat dessa under våren och jag kan itne säga något om hur de laddar och funkar under hösten/vintern, då de verkligen behövs. Då tror jag inte en solcells lampa är att föredra. Men så här års funkar det helt ok. Den jag sammantaget anser vara enklast och billigast är nog Rusta lamporna. Köper man 4 st får man tillräckligt ljus och är inte bunden av sladdar eller dylikt.

Nästa steg är att sno ihop någon batteridriven historia för vinterhalvåret. Men jag komemr med fortlöpande uppdateringar om hur lamporna funkar.
Skicka gärna en kommentar om du har andra tips eller erfarenheter!

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Bra sammanställning och jättekul att du har ett gäng olika lampor. Kommer nyfiket att följa dina uppdateringar och kommer att försöka slänga in mina egna erfarenheter på min blogg så får vi se sen om vi har samma uppfattning. :)

Anonym sa...

Tycker det här var den matnyttigaste utvärderingen jag fått tag i! Blir förmodligen en Jula-lampa för mig...

U.R sa...

Kul att det uppskattas!

Jag tror nog det är läge för en uppdatering i bloggen om just detta med belysning. Jag har ju lite nya roliga uppslag! :)

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog

Niclas sa...

hej! mycket intresserad att höra hur jula,rusta etc -lamporna fungerar under höst och vinter, har du testat? jula-lampan är sänkt till 200 spänn nu, kanske slår till imorgon efter jakten =)

Mats sa...

Jag har byggt massor med belysningar i olika utföranden,alltid roligt att testa sig fram till nya lösningar.